Tuesday, February 21, 2012

Makanan Kegemaran Aku yang Ada Di Kelantan

Mari kita cuba buat nasi dagang... nasi dagang mak saya buat meme sedak....


Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )

  • 2 cawan beras nasi dagang
  • 1 cawan beras pulut
  • 1 1/2 cawan santan sederhana pekat
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 2 sudu teh halba
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Satukan kedua - dua beras,rendam lebih kurang 5 - 6 jam. Toskan.
  2. Rendamkan juga halba untuk seketika saja.
  3. Sementara tu bolehlah kukuskan beras tadi sehingga separuh masak.
  4. Hiriskan bawang merah, bawang putih dan halia.
  5. Perasakan santan dengan garam dan gula. Masukkan bahan - bahan yang di hiris tadi dan juga halba ke dalam santan.
  6. masukkan beras separuh masak tadi ke dalam bekas dan curahkan santan tadi dan gaulkan sehingga benar - benar sebati.
  7. Masukkan beras tersebut lagi sekali ke dalam periuk kukusan dan kukus sehingga nasi masak.
  8. Sedia di nikmati bersama dengan gulai kuning ikan tongkol.

No comments:

Post a Comment