skip to main |
skip to sidebar
Makanan Kegemaran Aku yang Ada Di Kelantan
Mari kita cuba buat nasi dagang... nasi dagang mak saya buat meme sedak....
Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
- 2 cawan beras nasi dagang
- 1 cawan beras pulut
- 1 1/2 cawan santan sederhana pekat
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 2 sudu teh halba
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Satukan kedua - dua beras,rendam lebih kurang 5 - 6 jam. Toskan.
- Rendamkan juga halba untuk seketika saja.
- Sementara tu bolehlah kukuskan beras tadi sehingga separuh masak.
- Hiriskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Perasakan santan dengan garam dan gula. Masukkan bahan - bahan yang di hiris tadi dan juga halba ke dalam santan.
- masukkan beras separuh masak tadi ke dalam bekas dan curahkan santan tadi dan gaulkan sehingga benar - benar sebati.
- Masukkan beras tersebut lagi sekali ke dalam periuk kukusan dan kukus sehingga nasi masak.
- Sedia di nikmati bersama dengan gulai kuning ikan tongkol.
No comments:
Post a Comment